MOV rokuje o odklade olympiády v Tokiu: Vytvárame plány variantov

Logo olympijských hier Logo olympijských hier Zdroj: SITA/AP/Jae C. Hong

TOKIO - Organizátori OH 2020 v Tokiu v nedeľu večer oficiálne potvrdili, že pracujú na možnom odložení súťaží pre svetovú pandémiu nového koronavírusu. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) informoval, že do štyroch týždňov rozhodne, či olympiádu v Japonsku odloží.

MOV aj japonská vláda zatiaľ stále trvajú na pôvodnom termíne olympiády 24. júl - 9. august. Krátko pred oficiálnym komuniké MOV, dva zdroje blízke organizačnému výboru pre agentúru Reuters potvrdili vznik rôznych scenárov odloženia OH.

Podľa japonskej televízie NHK a tlačovej agentúry Kjódó MOV v nedeľu 22. marca podvečer rokoval o možnom odložení najväčšieho športového podujatia na planéte. Rozhodnutie sa ale neočakáva hneď, ale až do štyroch týždňov.

"Tieto scenáre súvisia s možnou modifikáciou pôvodných operačných plánov a aj s možnou zmenou dátumu štartu OH. Takto dostaneme lepšiu optiku o rapídne sa meniacej zdravotnej situácii vo svete aj v Japonsku. Bude to pre nás základ na najlepšie možné rozhodnutie v záujme športovcov a každého ďalšieho zainteresovaného do podujatia," uviedol MOV na oficiálnom webe po rokovaní výkonného výboru a doplnil: "Na jednej strane je tu znateľné zlepšenie situácie v Japonsku, kde ľudia srdečne privítali olympijský oheň. Na druhej strane je tu dramatický nárast ochorenia COVID-19 vo viacerých krajinách na viacerých kontinentoch. Preto MOV potrebuje mať naplánované ďalšie scenáre."

MOV momentálne čelí bezprecedentnej kritike za svoje stanovisko usporiadať OH v riadnom termíne. "Požiadali nás o simulácie možností odloženia hier. Vytvárame plány variantov B, C, D podľa času, o aký by sa hry odložili," potvrdil pre Reuters nemenovaný zdroj. Údajne je v hre odloženie o mesiac, 45 dní či rok, dokonca dva. Skúmajú sa aj ekonomické aspekty odkladu. Rozpočet OH je vyše 12 miliárd amerických dolárov, tri majú dať sponzori z Japonska, medzi ktorými stúpa nervozita. Jednou z možností je tá, že by sa OH konali bez divákov, čo by znamenalo stratu 800 miliónov USD. Táto možnosť sa ale má diskutovať až na prelome marca a apríla.

Zrušenie hier ale v pláne nie je. "Nevyriešilo by to žiadny problém a nikomu by to nepomohlo. Táto téma nie je na stole," uviedol ďalej MOV. OH v Tokiu by sa mohli teda stať prvými v čase mieru, ktoré sa neuskutočnili podľa plánu odvtedy ako MOV zorganizoval prvú olympiádu v roku 1896 v Aténach.

V roku 1916 sa mala konať olympiáda v Berlíne, zmarila ju prvá svetová vojna. Letné a zimné hry v roku 1940 v Tokiu a 1944 v Londýne zhatila druhá svetová vojna. Inak olympiády prežili ďalšie vojnové konflikty, finančné krízy, dopingové škandály aj politické kontroverzie, vrátane bojkotov (Montreal 1976, Moskva 1980, Los Angeles 1984). ZOH v 1976 mali byť pôvodne v Denveri v USA, ale po zamietavom referende zaskočil rakúsky Innsbruck. Tmavou škvrnou boli aj OH 1972 v Mníchove kvôli teroristickému útoku na izraelskú výpravu.

Celosvetovo bolo v nedeľu večer v 189 krajinách/regiónoch potvrdených viac ako 340-tisíc prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo mu 14.500 osôb.

Viac o téme: Olympiáda OH 2020 OH Tokio
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA/AP/Jae C. Hong
  • Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy