FIFA túži po dôvere verejnosti: Predstavitelia federácie urobili veľký krok k zmene

Gianni InfantinoGianni Infantino Zdroj: SITA/AP/Jon Chol Jin

ZURICH - FIFA bude od dnešného dňa na svojich internetových stránkach zverejňovať podrobnosti väčšiny rozhodnutí etickej a disciplinárnej komisie. Vedenie svetového futbalu si od toho sľubuje, že po rade korupčných jej to v očiach verejnosti vynesie väčšiu dôveryhodnosť.

FIFA doteraz zverejňovala iba tresty bez bližšieho zvôvodnenia. Teraz budú na internete k dispozícii aj dôkazy, právne postupy a taktiež dôvody, ako komisia prišla k trestom za kourpciu, ovplyvňovanie alebo za rasizmus. K nahliadnutiu budú i detaily odvolania k arbitráži CAS alebo spory klubov s hráčmi a trénermi kvôli zmluvám. 

"Nikto už nebude môcť povedať, že rozhodnutia sú robené tajne. Krok k podobnej transparentnosti sa mal urobiť už dávno, pretože najväčší problém, ktorý dával ľuďom dôvod k podozreniam a konšpiračným teóriam, bol ten, že nevedeli, ako sa robia rozhodnutia," povedal pre agentúru AP zástupca generálneho sekretára Alasdaira Bella. 

Šéf FIFA Gianni Infantino Galéria fotiek (2) Zdroj: TASR/AP/Luis M. Alvarez

FIFA má v úmysle okamžite zverejňovať všetky verdikty a predovšetkým ich zdôvodnenie s výnimkou tých, keď sa strany dohodnú o vine a treste. Napríklad ako v prípade Manchestru City, ktorý unikol zákazu prestupov a miesto toho zaplatil pokutu 370-tisíc švajčiarskych frankov. 

Podľa riaditeľa právneho oddelenia FIFA Emilia Garciu budú zverejňované i tieto verdikty, avšak jedenkrát za štyri mesiace. "Myslím, že pre FIFA je to významný krok vpred," prehlásil funkcionár, ktorý už behom pôsobenia v UEFA dvakrát ročne zverejňoval správu, v ktorej vysvetľoval tresty v najvýraznejších prípadoch.

Viac o téme: FIFA Gianni Infantino
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA/AP/Jon Chol Jin
  • Zdroj: ČTK

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy