Manažér, za ktorého by hráči prerazili múr: Čakám na fantastickú výzvu... Manchester United?

Mauricio PochettinoMauricio Pochettino Zdroj: SITA/AP/Darko Vojinovič

LONDÝN - Mauricio Pochettino trénoval v Premier League dosiaľ dva kluby. Najskôr v Southamptone preukázal, že na atraktívny futbal nepotrebujete minuté milióny. Potom ho zlákal Tottenham, kde síce nenazbieral trofeje, no vyslúžil si rešpekt zaujímavou hrou a postupom do finále Ligy majstrov. V prebiehajúcej sezóne prišiel o miesto manažéra v Tottenhame a teraz čaká na ideálnu ponuku a rozhodne sa nikam nenáhli. Manchester United? Atlético Madrid? Borussia Dortmund? Juventus Turín? Argentínčan vyhlásil, že dúfa v návrat do Premier League.

„Ak mám byť úprimný, rád by som pracoval v Premier League. Viem, bude to ťažké, teraz nastal moment, keď musím čakať, čo sa stane. Ide o moment rekonvalescencie, rozmýšľaní o sebe. O tom, aby som bol pripravený, pretože vo futbale sa vždy môže čosi stať a musíte byť pripravený,“ povedal v Pink podcaste.

Pochettino trénoval sústavne prakticky od roku 2009. Vtedy sa stal manažérom Espanyolu Barcelona. V novembri 2012 po prehre 0:2 s Getafe dostal vyhadzov, no už 18. januára 2013 stál so zástupcami Southamptonu, ktorí ho predstavovali ako nového manažéra nahrádzajúceho Nigela Adkinsa. Southampton si ho užil jediný celý ročník. V závere mája 2014 bolo všetko spečatené, vábenie Tottenhamu bolo prisilné na odmietnutie. Preto sa nasilu netlačí do novej práce, i keď ju neodmieta. „Som pripravený a čakám na novú výzvu. Verím a som presvedčený, že moja ďalšia výzva bude fantastická.“

Nezabudnuteľné scény po postupe Tottenhamu do finále Ligy majstrov:

Všetko bolo strašidelné

Ako manažér Tottenhamu sa okrem finále Ligy majstrov prepracoval do rozhodujúceho zápasu v Carabao Cupe v 2014/15 a 2016/17. Domáca súťaž mu nedožičila titul, iba dve druhé miesta. „Samozrejme, cítim hrdosť na to, čo som dosiahol v Tottenhame. Keď analyzujem môj čas v klube, stalo sa mnoho pozitívnych vecí. Manažérom som sa stal v ideálnom momente pre klub,“ myslí si Poch.

„Všetko, čo som musel urobiť, bolo v tých momentoch veľmi strašidelné. Zničenie White Hart Lane, postavenie nového štadióna, hranie vo Wembley a Milton Keynes... Iba ľudia z futbalu vedia, aké ťažké bolo vysporiadať sa s týmito situáciami,“ priznal argentínsky hrdina Spurs.

Prispel k zmene myslenia na ostrovoch

Bývalý lodivod Southamptonu si spomína na časy, keď prišiel do Anglicka. Odvtedy urazil dlhú cestu nielen on, ale i samotná zelená hra na ostrovoch. „Mladí anglickí manažéri majú dnes vplyv na ľudí v Európe. Predtým bol anglický futbal uzatvorený, bolo ťažké čosi zdieľať a miešať, ale európski tréneri boli vplyvní.“

I sám Pochettino prispel k tomu, aby sa na Britských ostrovoch nehral klasický bojovný futbal plný centrov, kĺzačiek, fyzických súbojov. Behom siedmich rokov zaznamenal výrazný posun aj v myslení domácich hráčov. „Keď som prvýkrát prišiel do Southamptonu, hráči povedali, že musím hrať dlhé lopty za obrancov a napádať. Vždy sa tak pristupovalo. Bolo ťažké zmeniť túto mentalitu, ale teraz môžete vidieť iný štýl futbalu. To robí z Premier League najlepšiu ligu na svete,“ doplnil Pochettino, 47-ročný rodák z Murphy.

Najkrajšie momenty a ďakovné video pre Mauricia Pochettina:

MUFC? Juventus? Atlético Madrid?

Aké budú najbližšie kroky manažéra z Južnej Ameriky? Miesto v Manchestri United by sa za istých okolností mohlo naskytnúť, pretože Ole Gunnar Solskjaer zatiaľ rozhodne nepresvedčil. V hre United nevidno jasný herný štýl, no vedenie klubu ubezpečuje, že nórsky manažér má stále plnú dôveru. Z Juventusu sa objavilo zopár hlasov, že Maurizio Sarri sa môže sťahovať zo stoličky už po jednej sezóne.

Čo sa týka zvyšných príležitostí, španielske médiá v poslednom čase rozvírili debaty o konci Diega Simeoneho v Atléticu Madrid. El Cholo podľa nich vyhorel, svojim zverencom už nemá čo dať, a preto nastal čas na opustenie Wanda Metropolitano. Tieto reči sa výrazne objavili po nedávnej prehre 0:1 v madridskom derby proti Realu.

Pochettino tak zatiaľ vyzerá možnú príležitosť a nemusí sa nikam ponáhľať. Trpezlivosť ruže prináša a manažér s jeho kvalitami nemá dôvod na paniku. Ideálna možnosť zaiste príde. Možno zajtra, možno o týždeň či mesiac. Jasné je, že príde.

Pýta si Pochettino svojimi komentármi pozíciu v United? Debata z dielne ESPN

Viac o téme: Manchester United Premier League Tottenham Hotspur Mauricio Pochettino
  • Autor: © Zoznam/Ondrej Herceg
  • FOTO: SITA/AP/Darko Vojinovič; VIDEO: YouTube/ESPN UK, BT Sport, HugoComps
  • Zdroj: športky

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy