Ikona svetovej atletiky sa lúči, Šebrle oznámil koniec: Vek nezastavíš

Roman ŠerbrleRoman Šerbrle Zdroj: SITA

PRAHA - Český viacbojár Roman Šebrle (38) ukončil kariéru. Atlét tak urobil ešte pred koncom sezóny, dôvodom sú pretrvávajúce bolesti päty. Oznámil to na mimoriadnom stretnutí s novinármi.

Šebrle počas pätnástich rokov v špičke vyhral olympiádu v Aténach 2004, majstrovstvá sveta v Osake 2007 a z vrcholných podujatí priviezol celkovo osemnásť medailí, z toho polovicu zlatých. V roku 2001 prekonal v Götzise ako prvý človek na svete hranicu 9000 bodov (9026). Jeho snahou v tejto sezóne bolo absolvovať rekordný päťdesiaty desaťboj s výkonom nad 8000 bodov.

"Čas je neúprosný," povedal Šebrle. "Celú kariéru som mal problémy, ale tieto už boli v neúnosnej miere. Už to naozaj nešlo, vek nezastavíš," vysvetlil. "Celú sezónu som tušil, že to budem musieť povedať, ale nečakal som, že to bude také ťažké," vyhlásil po tom, čo definitívne oznámil, že jeho kariéra sa končí.

V posledných rokoch bojoval so zdravotnými problémami, z ktorých ten najväčší ho pripravil o dokončenie olympijského desaťboja ​​v Londýne. Napriek tomu dokázal ešte v roku 2011 vybojovať bronz na halových majstrovstvách Európy v Paríži a vlani bol šiesty na ME v Helsinkách vo svojom poslednom dokončenom desaťboji so súčtom nad osemtisícovou hranicou (8052).

Pred touto sezónou sa Šebrle rozhodol, že bude jeho posledná. Odišiel na pol roka na sústredenie na Havaj, aby sa mohol pripravovať v teple. Ale aj tam ho trápilo zdravie, ktoré zmarilo snahu absolvovať ešte jeden desaťboj nad 8000 bodov a prípadne sa kvalifikovať na majstrovstvá sveta v Moskve.

Teraz sa bude Šebrle okrem iného venovať golfu, v ktorom by sa rád dostal ako aktívny športovec na olympijské hry.

Oficiálnu rozlúčku absolvuje vo štvrtok 27. júna na Zlatej tretre v Ostrave, kde mu bude tlieskať 15-tisíc divákov. 

  • Autor: © Zoznam/
  • Zdroj: ČTK

Súvisiace články

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy