Zlatá tretra predstavila ďalšie ťaháky: Prídu Isinbajevová, Pearsonová aj Bekele

Jelena IsinbajevováJelena Isinbajevová Zdroj: SITA

OSTRAVA - Organizátori 52. ročníka atletického mítingu Zlatá tretra v Ostrave zverejnili mená ďalších troch hviezd, ktoré sa 27. júna predstavia na vynovenom vítkovickom štadióne.

Mužská päťtisícka ako Zátopkov memoriál bude mať na štarte jedného z najlepších vytrvalcov všetkých čias. Legendárny Etiópčan Kenenisa Bekele sa vráti do Ostravy po deviatich rokoch. V roku 2004 zabehol na Zlatej tretre svetový rekord na 10 000 m a stále je to druhý najlepší čas atletickej histórie (26:20,31). Tentoraz bude snahou trojnásobného olympijského víťaza a 16-násobného majstra sveta dosiahnuť čo najlepší čas, ktorý by mu zabezpečil účasť na MS v Moskve. Etiópska federácia totiž nominuje trojicu na základe dosiahnutých výkonov. Účasť na 10 000 m má už istú, v Eugene zabehol výkon roka 27:12,08. V štartovej listine je aj tohtoročný majster sveta v krose, mladý Keňan Japhet Korir.

"Rád sa vraciam na miesto svetového rekordu, na Ostravu mám výborné spomienky. Moja forma rastie, chcem zabehnúť čo najlepší čas," odkázal Bekele.

Viacročná snaha o pokorenie rekordu mítingu na 100 m prekážok by mohla byť konečne naplnená. Čas 12,65 Grazyny Rabsztynovej z roku 1980 vyrovnali v roku 2003 Jamajčanka Brigitte Fosterová-Hyltonová a vlani Britka Tiffany Porterová (príde znova). Hlavná adeptka na rekord podujatia bude Svetová atlétka roka 2011, majsterka sveta a olympijská víťazka Sally Pearsonová z Austrálie. Po dvojnásobnom zranení počas jari sa stihla dať do poriadku a Ostrava bude jej tohtoročný prekážkový debut. Vo všetkých európskych štartoch sa dostala pod 12,60.

"Odkedy som začala cestovať na mítingy v Európe, viacerí hovorili o Ostrave len v dobrom. Keď u vás zabehol Robles svetový rekord na mužských prekážkach, povedala som si, že na tom štadióne musím raz súťažiť. Pravidelne k vám chodí aj Bolt, tak sa veľmi teším na prvý štart v Ostrave," uviedla Pearsonová.

Veľká hviezda ženskej atletiky, populárna Ruska Jelena Isinbajevová, si zvolila Ostravu za miesto európskeho debutu v sezóne. Viacnásobná svetová rekordérka štartovala naposledy na Zlatej tretre v roku 2007, keď vyhrala výkonom 466 cm. Naposledy bola v Česku v roku 2009 na halovom mítingu v Prahe (vyhrala so 490 cm). Zaznamenala už 28 svetových rekordov (15 vonku a 13 v hale), má dve zlaté z OH, dva tituly majsterky sveta, štyri tituly halovej majsterky sveta. Organizátori veria, že aj v konkurencii líderky tabuliek, Kubánky Silvovej, môžu zaútočiť na rekord mítingu Američanky Dragilovej z roku 2004. Vtedy to bol svetový rekord, neskôr upravený na najlepší svetový výkon vonku.

"Som šťastná, že sa môžem vrátiť do súťažného kolotoča v Európe práve v Ostrave. Dúfam, že bude dobré počasie, ktoré mi umožní čo najlepší výkon," dodala Isinbajevová.

Disciplíny ZT 2013 (19):
muži: 100 m, 400 m, 800 m, 5000 m, 3000 m prek., výška, žrď, disk, kladivo, oštep, 4 x 100 m
ženy: 1500 m, 10 000 m, 3000 m prek., 100 m prek., 400 m prek., žrď, guľa, kladivo

  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA
  • Zdroj: SITA

Súvisiace články

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy