Netradičný Australian Open s tradičným koncom? Djokovič aj Medvedev chcú vo finále písať históriu

Novak Djokovič verzus Daniil MedvedevNovak Djokovič verzus Daniil Medvedev Zdroj: SITA/AP - Frank Augstein

MELBOURNE - Netradičný Australian Open môže mať tradičný koniec. Prvý grandslamový turnaj, ktorý sa kvôli koronavírusu koná s trojtýždňovým oneskorením, vyvrcholí dnešným finále dvojhry mužov a už po deviaty raz a tretíkrát v rade môže vyhrať Srb Novak Djokovič. Proti bude v Melbourne ruský tenista Daniil Medvedev.

Zápas začne o 9:30 a tridsaťtriročný Djokovič bude vo svojom dvadsiatom ôsmom grandslamovom finále útočiť na osemnásty titul. O osem rokov mladší Medvedev túži po prvom vavríne z turnajov veľkej štvorky a v tom prípade by sa stal po Jevgenijovi Kafelnikovovi a Maratovi Safinovi tretím ruským grandslamovým víťazom.

Novak Djokovič sa raduje Galéria fotiek (3) Zdroj: SITA/AP/Andy Brownbill

Ak Djokovič rolu favorita zvládne, znovu oddiali nástup novej generácie. Vlani síce Rakúšan Dominic Thiem ovládol US Open, inak ďalej všetkých prevyšujú Djokovič a dvadsaťnásobní grandslamoví šampióni Španiel Rafael Nadal a Švajčiar Roger Federer.

"Veľa sa o mladých hovorilo, že to od nás prevezmú, ale realita je zatiaľ iná. V budúcnosti to samozrejme príde, ale ja im to zadarmo nedám. Budú musieť veľa makať, jazdiť po zadku, aby to dokázali," uviedol Djokovič.

S Medvedevom sa stretne ôsmykrát a vzájomnú bilanciu vedie 4:3. Ruský tenista ale vyhral tri z posledných štyroch vzájomných duelov a uspel aj naposledy vlani na Turnaji majstrov v Londýne. "Novak je favoritom, je to jeden z najlepších hráčov histórie. Hrať s ním finále je skvostné a ja mám rád výzvy. Uvidíme, ako to dopadne," povedal Medvedev.

Daniil Medvedev porazil svojho Galéria fotiek (3) Zdroj: SITA/AP/Andy Brownbill

Grandslamové finále si zahrá druhýkrát po US Open 2019, kde v súboji o titul nestačil na Nadala. "Vyhrať grandslamový titul je pochopiteľne obrovská motivácia a dokázať to v stretnutí proti Novakovi ešte o to väčšia," povedal Rus.

Víťaz získa rovnako ako kráľovná dvojhry žien Japonka Naomi Ósaková 2,75 milióna austrálskych dolárov. Djokovič zostane bez ohľadu na výsledok na čele rebríčka. Medvedev by bol v prípade titulu prvýkrát druhý.

Viac o téme: Novak Djokovič Daniil Medvedev Australian Open 2021
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA/AP - Frank Augstein; VIDEO: Eurosport
  • Zdroj: ČTK

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy