Peter Šťastný o šialenom úteku za železnú oponu: Boli sme chránení lepšie ako Brežnev

Peter ŠťastnýPeter Šťastný Zdroj: TASR - Pavel Neubauer

BRATISLAVA - V sezóne 1977/1978 začali traja bratia Šťastní hrať v jednom útoku Slovana Bratislava. O rok neskôr sa výrazne zaslúžili o historické slovenské víťazstvo v lige. Na juniorských majstrovstvách sveta v Kanade (1978) Antona vybrali do All Star šampionátu a neskôr kuriózne zistil, že bol prvým Slovákom žiadaným v drafte NHL.

Na zimnej olympiáde v Lake Placid (1980) v USA sa chceli funkcionári z Quebecu tajne kontaktovať s bratmi, no pre bezpečnostné opatrenia neúspešne. S ich výkonom na ľade bol nadšený aj prezident klubu Marcel Aubut a jeho záujem o nich rástol. 

Vo vtedajšom komunistickom systéme však o všetkom rozhodovala strana, aj v hokeji a jediným riešením tak bol úteku za železnú oponu. S prípravou úteku Šťastných prišli 21. augusta 1980 zámorskí funkcionári na hokejový turnaj do rakúskeho Innsbrucku. Uskutočnili sa tajné rokovania a rozhodnutie Petra s Antonom, že sa nevrátia domov. Po nočnej ceste autom do Viedne zažili dramatické chvíle.

"Vo Viedni nás ubytovali v hoteli a zavolali nám, že máme zostať v izbe, nikam nevychádzať a nikomu neotvárať, že nás hľadajú z ambasády. V tú noc som spal asi len pól hodinu. Ráno pre nás prišlo komando, muži so zbraňami, vyzerali ako vojaci. Nikoho k nám nepustili, vyčistili celú vstupnú halu obrovského hotela. Keby sa k nám chce niekto priblížiť, verím že by strieľali. Spravili nám koridor do auta, za nami aj pred nami boli cestou na letisko policajti, boli sme v tom čase chránení lepšie ako Brežnev," popísal rušné chvíle úteku Šťastný v podcaste Cam And Strick Podcast.

Peter Šťastný v drese Galéria fotiek (2) Zdroj: SITA

Nakoniec to dobre dopadlo a bratia mali na druhý deň po príchode do Kanady veľkolepú tlačovú besedu s prekvapenými novinármi, že ich vidia. Horšie bol na tom doma Marián, ktorého vyradili zo Slovana a bol pod sprísneným dohľadom pre podozrenie, že odíde za bratmi. Jeho premyslený ilegálny tajný odchod s manželkou a troma deťmi v júni 1981 bol ešte riskantnejší. Marián spomína, že sa dozvedel o prepustení 40 policajtov po jeho úteku. Traja bratia konečne mohli opäť spolu robiť to, čo ich najviac bavilo a vytvorili veľmi úspešný útok, ktorý lákal divákov.

Viac o téme: Peter Šťastný Útek
  • Autor: © Zoznam/Mg
  • FOTO: TASR - Pavel Neubauer
  • Zdroj: športky, TASR

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy