VIDEO Žampa môže prepísať históriu slovenského lyžovania: Chyba v prvom kole bola extrémna!

Adam ŽampaAdam Žampa Zdroj: SITA/AP - Gabriele Facciotti

BANSKO - V priebežnej klasifikácii obrovského slalomu Svetového pohára figuruje slovenský reprezentant Adam Žampa na 21. pozícii a je na najlepšej ceste sa ako prvý slovenský mužský lyžiar kvalifikovať do finále SP. Nárok štartovať v ňom má najlepších 25 pretekárov za disciplínu a pred finálovým týždňom je už iba jeden obrovský slalom.

Miestenka do Lenzerheide mu nemusí uniknúť, ani keby 13. marca v Kranjskej Gore nebodoval, v prípade štandardného výsledku ju potvrdí. V tejto zime bodoval v šiestich pretekoch.

Nedeľný obrovský slalom v bulharskom Bansku suverénne vyhral francúzsky lyžiar Mathieu Faivre, ktorý triumfoval s náskokom 75 stotín sekundy pred Švajčiarom Marcom Odermattom. Tretí skončil ďalší Francúz Alexis Pinturault (+0,81), ktorý naďalej vedie celkové poradie SP a udržal sa aj na čele hodnotenia disciplíny. Adam Žampa obsadil 21. miesto, za víťazom zaostal o 3,33 s.

Po 19. mieste v sobotnom "obráku" sa Žampa predstavil o deň neskôr so štartovým číslom 18. Na prvom medzičase zaostával za Faivrem iba o 11 stotín, no krátko na to urobil obrovskú chybu a spravil takmer celé "hodiny". Pretočilo ho v oblúku, nabral veľké manko, ale pokračoval. Zaváhanie ho nevykoľajilo, naopak, v dolnej polovici predviedol dynamickú, technicky výbornú jazdu a 15. najlepším časom (+2,70 s) sa bez problémov dostal medzi elitnú tridsiatku.

Do nej sa tesne nezmestil jeho brat Andreas Žampa, ktorý s číslom 47 skončil na 31. mieste (+3,98). Od postupu do 2. kola ho delili iba dve stotiny sekundy. "Dnes nakoniec skvelé 21. miesto. Chyba, ktorú som v prvom kole urobil, bola extrémna a som rád, že to môj chrbát a telo zvládli. Bolo z toho 15. miesto. V druhom kole som išiel naplno, no v strednej časti trati mi to nevyšlo podľa plánu. Najdôležitejšie je bojovať a nevzdávať sa, ten level v mužskom obráku je extrémny. Ešte Kranjska Gora a verím, že to dám premierovo pre Slovensko do finále 'sveťáku'," uviedol Adam Žampa na Facebooku. Muži sa teraz presúvajú do rakúskeho Saalbachu-Hinterglemmu, kde pôjdu 5.-7. marca dva zjazdy a jeden super-G.

Viac o téme: Adam Žampa
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA/AP - Gabriele Facciotti; VIDEO: Šport v RTVS
  • Zdroj: TASR

Súvisiace články

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy