Slovenky v tímšprinte na štrnástom mieste, Nórsko a Švédsko oslavujú zisk zlatých medailí

Erik Valnes a Johannes Hösflot KläboErik Valnes a Johannes Hösflot Kläbo Zdroj: SITA/AP - Matthias Schrader

OBERSTDORF - Nórska dvojica Erik Valnes, Johannes Hösflot Kläbo a Švédky Maja Dahlqvistová, Jonna Sundlingová získali zlaté medaily v bežeckom tímšprinte na MS v severskom lyžovaní v Oberstdorfe. Muži Nórska odsunuli v nemeckom stredisku na ďalšie priečky Fínsko a Rusko, ženy Švédska rovnako obhájili titul pred Švajčiarskom a Slovinskom. Slovenky Alena Procházková a Barbora Klementová obsadili 14. miesto a zopakovali tak umiestnenie spred dvoch rokov. Do finále medzi elitnú desiatku sa neprebojovali, v prvom semifinále skončili siedme.

Kläbo na poslednom úseku nedal šancu súperom, v mikrosúboji troch tímov predstihol fínske duo Ristomatti Hakola, Joni Mäki o 1,68 Tretí Rusi Alexander Boľšunov a Gleb Retivych zaostali o 2,09 s. Boľšunov si vypracoval pred záverečnou odovzdávkou mierny náskok pred konkurentmi, no Kläbo dokázal svoje kvality a na prebiehajúcich MS pridal ďalšie zlato k individuálnemu šprintu. Celkovo má na konte zo šampionátov už päť najcennejších kovov. "Je to skvelé. Už semifinále bolo náročné, vo finále sme bojovali opäť až do konca. Urobili sme obaja dobrú prácu, Erik ma poslal na posledný úsek v očnom kontakte s lídrom a vyšlo to," povedal Kläbo, ktorý pred dvoma rokmi v Seefelde vyhral tímšprint s Erikom Iversenom.

Ženské finále na 6x1,2 km sa rozhodlo na záverečnom stúpaní, keď sa Švédka Sundlingová a Švajčiarka Nadine Fähndrichová (v dvojici s Laurien van der Graaffovou) odpútali od súperiek a rozdali si to o zlato. Sundlingová predstihla súperku o necelú sekundu a v Oberstdorfe vybojovala po individuálnom šprinte už svoju druhé zlato. "Sme šťastné. Vo finiši som sa sústredila iba sama na seba a vyšlo to," uviedla Sundlingová. Slovinky Eva Urevcová a Anamarija Lampičova brali bronz s mankom +3,46, v súboji o tretiu pozíciu zdolali Rusky. Nórky skončili šieste. Dahlqvistová v roku 2019 získala titul v dvojici so Stinou Nilssonovou.

Do desaťčlenného finále postúpili z oboch semifinálových behov priamo prvé štyri tímy, ďalšie dva na základe časov. Slovenkám v prvom behu patrila po prvom úsekuvýborná štvrtá pozícia v konkurencii 14 tímov, po druhom stratili priamy kontakt s najlepšími a klesli na siedmu pozíciu, na ktorej sa držali až do cieľa.

"Splnili sme cieľ skočiť v prvej polovici štartového poľa. Škoda, že sme neatakovali prvú šesticu, ktorá z nášho semifinále postupovala ďalej. Bola by tam šanca, ak by dievčatá dlhšie udržali kontakt s najlepšími, ale po druhej odovzdávke vznikla diera, ktorú už nedobehli. Úlohy, ktoré sme si naplánovali, však zvládli aj takticky a s umiestnením sme spokojní," povedal vedúci slovenskej výpravy v Oberstdorfe Michal Malák.

Procházková s Klementovou skončili ešte o jednu priečku vyššie pri svojom spoločnom maxime na svetovom šampionáte 2015 vo Falune. V tejto sezóne Svetového pohára bodovali v tímšprinte v decembri v Drážďanoch za 15. priečku. V utorok ich v Oberstdorfe čakajú individuálne preteky na 10 km voľne.

MS v severskom lyžovaní v Oberstdorfe - beh na lyžiach

tímšprint mužov (6x1,2 km): 1. Erik Valnes, Johannes Hösflot Kläbo (Nór.) 15:01,74 min, 2. Ristomatti Hakola, Joni Mäki (Fín.) +1,68, 3. Alexander Boľšunov, Gleb Retivych (Rus.) +2,09, 4. Lucas Chanavat, Richard Jouve (Fr.) +13,91, 5. Francesco De Fabiani, Federico Pellegrino (Tal.) +16,66, 6. Karl-Johan Westberg, Oskar Svensson (Švéd.) +17,02, 7. Antoine Cyr, Graham Ritchie (Kan.) +17,06, 8. Luděk Šeller, Michal Novák (ČR) +25,41, 9. Roman Furger, Jovian Hediger (Švajč.) +29,64, 10. Dominik Bury, Maciej Starega (Poľ.) +37,40

tímšprint žien (6x1,2 km): 1. Maja Dahlqvistová, Jonna Sundlingová (Švéd.) 16:27,94 min, 2. Laurien van der Graaffová, Nadine Fähndrichová (Švajč.) +0,95, 3. Eva Urevcová, Anamarija Lampičová (Slovin.) +3,46, 4. Julia Stupaková, Natalia Neprjajevová (Rus.) +3,95, 5. Rosie Brennanová, Sadie Bjornsenová (USA) +5,83, 6. Tiril Udnes Wengová, Maiken Caspersen Fallová (Nór.) +18,94, 7. Krista Pärmäkoskiová, Jasmi Joensuuová (Fín.) +24,26, 8. Kateřina Razýmová, Kateřina Janátová (ČR) +29,37, 9. Victoria Carlová, Sofie Krehlová (Nem.) +36,65, 10. Flora Dolciová, Lena Quintinová (F.) +1:03,80, v semifinále: 14. Alena PROCHÁZKOVÁ, Barbora KLEMENTOVÁ (SR)

Viac o téme: Johannes Hösflot Kläbo Jonna Sundlingová Erik Valnes Maja Dahlqvistová
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA/AP - Matthias Schrader
  • Zdroj: TASR

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy