VIDEO Z vrcholu až na úplné dno: Emotívny príbeh českej fešandy, ani jedno oko nezostane suché!

Česká biatlonistka Gabriela Koukalová pózuje s krištáľovým glóbusom Česká biatlonistka Gabriela Koukalová pózuje s krištáľovým glóbusom Zdroj: TASR/AP/Berit Roald

PRAHA – Český biatlon má za sebou zlatú éru ovenčenú množstvom prenikavých úspechov. Jednoznačne najvýraznejšou osobnosťou na zasnežených tratiach je Gabriela Koukalová. 29-ročná hviezda ale definitívne otvorila brány športového dôchodku, kedže sa v utorok rozhodla ukončiť profesionálnu kariéru, čo oznámila prostredníctvom emotívneho videa na sociálnej sieti YouTube.

Jedna z najlepších českých športovkýň sa už k biatlonu nevráti. "Dnešný krok nebol pre mňa jednoduchý, ale rozhodla som sa definitívne ukončiť moju športovú kariéru. Biatlon bol vždy neoddeliteľnou súčasťou môjho života a ja si budem chcieť navždy pamätať tie krásne chvíle. Chcem sa poďakovať mojim rodičom za obrovskú podporu a za mnohé ich obety od detstva až doteraz. Samozrejme ďakujem môjmu manželovi Petrovi, ktorý mi bol oporou nielen vo chvíľach, keď som vyhrávala tituly, ale predovšetkým vtedy, keď mi bolo najhoršie," uviedla česká krásavica a načrtla, aké životné starosti sprevádzali jej dychberúcu biatlonovú cestu.

Česká kráľovná

Gabriela Koukalová, rod. Soukalová, vyhrala v sezóne 2015/2016 seriál Svetového pohára, v ruskom Soči získala dve strieborné olympijské medaily a okrem toho vybojovala dva tituly majsterky sveta. V sezóne 2017 pribrzdili jej kariéru problémy s lýtkami, vynechala ZOH 2018 v Pjongčangu a odvtedy sa do biatlonového kolotoča nevrátila. Posledným súťažným vystúpením Koukalovej boli preteky Svetového pohára s hromadným štartom v marci 2017 v Osle. Obsadila v nich druhé miesto. Olympijskú sezónu potom musela vynechať kvôli problémom s achilovkou a preťaženiu lýtkových svalov, nepretekala ani v tej ďalšej.

Koukalová sa môže pochváliť množstvom prenikavých výsledkov. Okrem spomínaného veľkého krištáľového glóbusu, ktorý sa udeľuje celkovej víťazke svetového pohára,  triumfovala v sedemnástich individuálnych pretekoch a šesťkrát sa podieľala aj na víťazstve českého národného tímu v tradičnej a medzi fanúšikmi obľúbenej štafete. V roku 2017 sa v Česku prepisovala história, Koukalová sa vôbec ako prvá biatlonistka stala športovkyňou roka. Zrejme nikto netušil, že úspešná kariéra českej hrdinky píše posledné riadky.

Výborný beh, bezchybná streľba Galéria fotiek (7) Výborný beh, bezchybná streľba – poznávací znak Gabriely Koukalovej Zdroj: TASR/AP/Jens Meyer

Zdravotné problémy boli natoľko vážne, že namiesto ďalšieho tréningu vydala knihu s názvom Iná Gabriela Koukalová, v ktorej popísala život biatlonistky. Autobiografia populárnej športovkyne sa stala kultom, v  ktorom sa česká legenda na nič nehrá a veci berie poriadne od podlahy. Koukalová nemala problém dotknúť sa ani to tých najcitlivejších tém, prostredníctvom ktorých predstavila svoj pútavý životný príbeh, ktorý odkryl mnohé tajomstvá rodáčky z Jablonca nad Nisou. Verejnosť šokovali predovšetkým slová o zlej atmosfére v českom národnom tíme.

Búrlivé vzťahy v reprezentácii

Práve nepriateľské vzťahy v českej reprezentácii ústiace do početných konfliktov boli predmetom búrlivých diskusií, ktoré rozpútala spoveď Koukalovej. Tá vo svojej knihe vysvetľuje divoký vzťah s kolegyňou z národného tímu Veronikou Vítkovou. Bežnému fanúšikovi by ani len vo sne nenapadlo, že medzi sympatickými hviezdami panuje poriadne dusná nálada. Koukalová sa nechala počuť, že sa s Vítkovou vzájomne neznášali a na vine mala byť staršia z dvojice biatlonistiek. "Už niekoľko rokov spolu takmer nehovoríme. Snažila som sa mnohokrát nájsť cestu, ale ona nechcela. Alebo som ju možno hľadala nesprávne. Je nám lepšie, keď sme jedna bez druhej. A zároveň mi jej je trochu ľúto," napísala Koukalová vo svojej autobiografii. 

Veronika Vítková Galéria fotiek (7) Veronika Vítková Zdroj: SITA/AP/Andrew Medichini

Konflikt medzi českými biatlonovými stálicami sa mal zrodiť už v ich útlom veku. Nevraživé vzťahy sa im ale darilo až majstrovsky maskovať a verejnosť nemala možnosť vedieť, čo sa odohráva za oponou športového výkonu. Spor mal vygradovať až do takej miery, že Vítková odmietala jazdiť s Koukalovou v jednom aute. O ich treniciach mali vedieť aj tréneri a funkcionári národného tímu a v určitých momentoch sa napätie dalo doslova krájať. "Navonok možno pôsobíme ako dobrá partia. Keď sa športovcom z rovnakej krajiny darí, automaticky sa predpokladá, že sú aj priatelia. Ale o pohode nemohla byť reč. Niekedy to bol skôr horor," dodala Koukalová. 

Strmý pád až na dno

Koukalová si musela prejsť skutočne tŕnistou cestou. Sporom v reprezentácii či problémami s lýtkami sa ale ani zďaleka nekončil zoznam starostí 29-ročnej športovkyne. Obrovský šok prišiel vlani v apríli, kedy sa česká superstar priznala, že desať rokov trpela anorexiou. Nepríjemné tajomstvo dokázala schovávať a svojmu manželovi, bedmintonistovi Petrovi Koukalovi, sa mala zveriť až v roku 2015, teda až po ôsmich rokoch od začiatku duševnej choroby, ktorá spočíva v odmietaní potravy a skreslených predstavách o vlastnom tele. "Desať rokov som bola anorektička," priznala v rozhovore pre český Magazín DNES.

Problémy s anorexiou mal spustiť jej juniorský tréner, ktorý ju neraz kritizoval pre nadváhu. Koukalová si slová svojho kouča zobrala k srdcu, čo dodnes ľutuje. "Možno to nemyslel zle. Možno to pramenilo len z nedostatku znalostí psychológie a práce s mládežou," vravela Koukalová. Česká reprezentantka ale zašla ďalej a na bývalom trénerovi nenechala ani nitku suchú. "Úplne dobre asi neodhadol, ako sa správať k dospievajúcim dievčatám a čo spôsobí, keď mladej športovkyni povie, že som tučná ako pr*sa. Raz, to som mala možno ešte menej kíl než teraz, ma postavil pred zrkadlo. Povedal, nech sa pozriem, ako je to hrozné. Vyvrcholilo to tým, že mi hodil jedlo do záchodu."

Gabriela Koukalová Galéria fotiek (7) Zdroj: TASR/AP/Kerstin Joensson

Problémy boli natoľko vážne, že neraz zvracala až osemkrát denne. Koukalová sa snažila za každú cenu schudnúť, k čomu jej mali pomôcť početné diéty či odličovacie tampóny. "Bola som hrozná, strašne sa za to hanbím. Nie je jednoduché o tom hovoriť," hovorí. Je skutočne obdivuhodné, že aj napriek obrovským zdravotným problém dokázala získať v roku 2014 dve olympijské medaily. Na Soči nadviazala aj v dalších sezónach a Svetový pohár si doslova podmanila. O svojej anorexii sa rozhodla prehovoriť aj preto, aby varovala ostatné ženy pred nepríjemnými dôsledkami nebezpečnej choroby. "Nechcem, aby sa ďalší mladí športovci stali obeťami vlastnej nevedomosti," dodala dnes už bývalá biatlonistka.

Definitívny koniec

V poslednej dobe však začali zdravotné problémy ustupovať a Koukalová zvažovala návrat k biatlonu. "Začala som s aktívnou prípravou a zistila som skvelú vec, pretože ma zrazu nič nebolelo, tréningy ma bavili. Bol to jav, ktorý som dlho nezažila. Nakopol ma to natoľko, že som začala zvažovať, že sa jednoducho k biatlonu vrátim, aj keď by to určite bolo veľmi ťažké,“ uviedla vo svojom rozlúčkovom videu.

Po dlhom váhaní sa ale jedna z najväčších biatlonových hviezd poslednej doby rozhodla inak. "Uvedomila som si, kde sú tie skutočné hodnoty, ktoré majú pre môj život zmysel a ktoré nie. Zrazu som pociťovala radosť a šťastie, nepotrebovala som vyhrávať preteky. Začala som pociťovať emócie z obyčajných vecí. Uvedomila som si, že športové výsledky alebo vidina nejakého pomyselného víťazstva nemusia nutne znamenať šťastný a spokojný život,“ priznala česká ikona.

Češka Gabriela Koukalová Galéria fotiek (7) Zdroj: TASR/AP/Kerstin Joensson

Preto sa rozhodla športovú kariéru ukončiť, aj keď pripustila, že tento krok pre ňu nie je jednoduchý. "Som presvedčená o tom, že je načase vydať sa na ďalšiu životnú etapu, na ktorú sa už veľmi teším,“ uviedla držiteľka šiestich medailí z MS a jedna z najlepších svetových biatlonistiek poslednej dekády, ktorá veľkou mierou prispela k vzostupu popularity biatlonu v Českej republike. Veď tento zimný šport sa stal za riekou Morava jasnou jednotkou a v popularite už môže súperiť aj s hokejom, ktorý je u našich susedov bez debaty najsledovanejší šport.

Na legendy sa nezabúda

Summa summarum, biatlonová rodina prišla o ďalšiu superhviezdu, ktorá patrila nielen k najjagavejším osobnostiam na zasneženej trati, ale tento krásny šport reprezentovala aj v pozícii ambasádorky. Gabriela Koukalová za sebou zanechala nezmazateľný odkaz a český biatlon bude mať čo robiť, aby vychoval biatlonistky schopné dosahovať podobné méty. Fanúšikom bude celkom určite chýbať aj nenapodobniteľný výzor pôvabnej Češky, Gabriela Koukalová bola známa tým, že na preteky nastupovala s perfektnou vizážou a dokonalým nalíčením.

Ešte pred definitívnym stanoviskom českej hrdinky šokovala športovú verejnosť iná prominentná majsterka sveta či olympijská šampiónka. Vo veku 25 rokov ukončila svoju bohatú profesionálnu kariéru aj nemecká biatlonistka Laura Dahlmeierová, ktorá má za sebou ťažkú sezónu poznačenú množstvom zdravotných patálií. Držiteľka veľkého krištáľového glóbusu v Svetovom pohári 2016/2017 nadviazala na svoju nemenej slávnu krajanku Magdalénu Neunerovú, ktorá ohlásila definitívny odchod v roku 2012.

Laura Dahlmeierová Galéria fotiek (7) Nemecká biatlonistka Laura Dahlmeierová je už v biatlonovom dôchodku Zdroj: TASR/DPA

Sezóna 2018/2019 je teda v znamení srdcervúcich odchodov biatlonových legiend. Slovenskí fanúšikovia majú v čerstvej pamäti emotívnu rozlúčku Anastasie Kuzminovej, ktorá sa pobrala na športový dôchodok v nórskom Holmenkollene. Najlepšia biatlonistka slovenskej histórie a trojnásobná športovkyňa roka si najskôr splnila sen v švédskom Östersunde, kde získala vytúžené zlato z MS.

Ďalší nával nefalšovaných emócií prišiel pár týždňov po senzačnom svetovom šampionáte. Čerstvá majsterka sveta v šprinte a trojnásobná olympijská šampiónka zvládla rozlúčku tým najlepším spôsobom, keď najskôr zvíťazila v rýchlostných pretekoch a potom svoju zlatú pozíciu potvrdila v zrejme najlepších individuálnych pretekoch svojej bohatej kariéry, keď v tradičnej stíhačke skolila všetkých 20 terčíkov a konkurenciu doslova zdevastovala.

Anastasia Kuzminová Galéria fotiek (7) Rozprávkový koniec kariéry legendárnej Anastasie Kuzminovej Zdroj: TASR/Michal Svítok

Viac o téme: Anastasia Kuzminová Laura Dahlmeierová Gabriela Koukalová
  • Autor: © Zoznam/ps
  • FOTO: TASR/AP/Berit Roald; VIDEO: YouTube/Gabriela Koukalová
  • Zdroj: TASR, ČTK

Súvisiace články

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy