VIDEO Nenormálne predstavenie v NHL: Čo tam po kríze a kritike, Boh mu dožičil 10-bodový zápas!

Darryl Sittler drží rekord NHL v počte nazbieraných bodov počas jediného zápasu - 10Darryl Sittler drží rekord NHL v počte nazbieraných bodov počas jediného zápasu - 10 Zdroj: YouTube/NHL

TORONTO - Tušíte, aký je rekord NHL v počte nazbieraných bodov v jednom zápase? Bol stanovený ešte v roku 1976, doteraz ho ešte nik neprekonal a dá sa logicky predpokladať, že v súčasnom hokeji ho ani nik nezlomí. Darryl Sittler, legenda Toronto Maple Leafs a autor 1 121 bodov sa o takýto zápis postaral pred 44 rokmi. Práve dnes 7. februára si pripomíname radostný moment.

Dovtedy sa dostali hráči na osem bodov. Najskôr sa tam vyšplhal legendárny Maurice "The Rocket" Richard v decembri 1944 a vyrovnal ho Bert Olmstead v januári 1954. Richard ako pravý strelec vsietil päť gólov a na tri prihral pri demolácii Detroitu 9:1. Sittlerovi sa podaril husársky kúsok 10 bodov pri výhre 11:4 nad rivalom z Bostonu. Sám strelil šesť gólov a štyri pripravil spoluhráčom. 

Grandióznemu predstaveniu pritom nič nenasvedčovalo. Toronto sa zmietalo v neveselej sezóne s bilanciou 21-20-11 a z posledných siedmich zápasov vyhralo jediný. Aby toho nebolo málo, k depresii prispel aj vtedajší majiteľ Harold Ballard a verejne skritizoval práve kapitána Daryla Sittlerra za nedostatočný bodový prínos. 

Boston prišiel do Maple Leaf Gardens 20 bodov pred Torontom, s fazónou 15-1-1 v ostatných 17 zápasov. Kto by bol čakal takýto debakel, všakže? 

Po dvoch tretinách výhravalo Toronto dnes bláznivým skóre 8:4 (v tých časoch bežný jav) a pri mene Sittler svietila sedmička. "Po druhej tretine bol v šatni ošiaľ, špeciálne po tom, ako riaditeľ pre styk s verejnosťou Stan Obodiac prišiel a povedal Darrylovi, že mu chýba jeden bod k vyrovnaniu Rocketa Richarda," povedal nezameniteľný fúzač Lanny McDonald pre nhl.com v roku 2016

Sittler sa zbytočne nezdržiaval a montrealskú legendu Mauricea Richarda dobehol po 44 sekundách poslednej tretiny. Rekord stanovil v čase 9:27 a "dvojciferne" ho stanovil v 56. minúte a 35. sekunde. 

Odvtedy sa takýto počin pošťastil deviatim hráčom, medzi nimi aj Mariovi Lemieuxovi a Wayneovi Gretzkému. Naposledy sa týmto spôsobom vyznamenal Sam Gagner, útočník Edmontonu. V dueli proti Chicagu strelil štyri góly a na rovnaké množstvo aj prihral. Bolo to 2. februára 2012. 

"Som na rekord hrdý, dúfam, že vydrží oveľa dlhšie," hovoril šťastný Sittler v roku 2013 pre CBC. Sittler nazbieral v NHL 1 121 bodov a v tejto štatistike sedí na 61. mieste. V roku 1970 ho z ôsmeho miesta draftovalo Toronto, odkorčuľoval zaň 12 sezón. Práve v nej bol vymenený do Philadelphie, kde hral rok a pol. Záverečné dva ročníky odohral v Detroite a v roku 1985 skončil. 

Viac o téme: Boston Bruins Toronto Maple Leafs Darryl Sittler Lanny McDonald
  • Autor: © Zoznam/Ondrej Herceg
  • FOTO: YouTube/NHL; VIDEO: YouTube/SPORTSNET, NHL, MapleLeafsVids
  • Zdroj: športky

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy