VIDEO Výnimočný a jedinečný pán Veľký Wayne: Gretzkeho rekordy, ktoré zostanú nepokorené!

Wayne GretzkyWayne Gretzky Zdroj: SITA/AP/Christopher Katsarov

BRATISLAVA - Wayne Gretzky je širokou hokejovou verejnosťou, väčšinou odborníkov a bývalých aktívnych hokejistov považovaný za najlepšieho hráča, aký kedy korčuľoval po ľadových plochách. Muž, ktorý nastrieľal 892 gólov, pozbieral 2 857 bodov, stal sa modlou nielen v Edmontone, ale výraznou mierou sa postaral o rozvoj hokeja v kedysi nehokejovej Kalifornii. The Great One alebo Pán Veľký.

Okrem takmer 3 000 bodov a 900 gólov stanovil mnoho rekordov, o ktoré sa dnešní hokejisti snažia iba márne. Tým ich kvality, pravdaže, nechceme nijako znížiť, pretože aj v súčasnej dobe korčuľuje po NHL klziskách mnoho fantastických hráčov a fanúšikovia majú pri pohľade na ich hru potešenie či zimomriavky. Pozrime sa spoločne na neprekonateľné rekordy, ktoré stanovila práve slávna 99-ka menom Wayne Gretzky. 

2 857 bodov

Posledný hráč, ktorému sa podarilo získať viac než 140 bodov, bol Mario "Le Magnifique" Lemieux. v sezóne 1995/96. Odvtedy sa hokej zmenil a také počty sú dnes len ťažko dosiahnuteľné. V minulej sezóne sa tomu priblížil Nikita Kučerov počtom 128. Netreba zbytočne filozofovať, na zisk 2 857 bodov by nestačilo jednému hráčovi ani 140 bodov v 20 po sebe idúcich sezónach. 

 

 

92 gólov počas jednej sezóny

Viac ako 30 gólov sa považuje za slušný výkon, 40 a viac striel pošlú do brány vyhlásení strelci. Číslo 50 je magická hranica, nad ktorou nemôže premýšľať hocikto. No a 60 gólov sa naposledy podarilo vsietiť hviezde Tampy Bay Stevenovi Stamkosovi v ročníku 2011/12. 92 gólov v 80 zápasoch? Dnes čosi nepredstaviteľné.

Gretzky drží v tomto ohľade aj druhé miesto vďaka 87 trefám zo sezóny 1983/84. Za ním sú esá z minulosti ako Brett Hull či Phil Esposito. Ďalší rekord, ktorý môžeme pokojne označiť za nedosiahnuteľný. Na jeho prekonanie by v stávkových kanceláriách boli vypísané skutočne vysokánske kurzy. 

50 gólov v 39 zápasoch

Tá istá sezóna (1981/82), keď Gretzky napálil do brány 92 pukov. Noc, počas ktorej sa Pán výnimočný dostal na métu 50, je považovaná za jednu z najlepších v jeho kariére. Do Edmontonu prišla Philadelphia a Gretzky mal na konte 45 zásahov. Behom zápasu strelil brankárovi Peteovi Peetersovi štyri zásahy a posledný poslal do prázdnej brány. Bývalá aréna Edmontonu (Northlands Coliseum) explodovala radosťou. 

Pri pohľade na porovnateľné rekordy sa dajú spomenúť dve mená - Maurice Richard, legenda Montrealu Canadiens (50 gólov v 50 zápasoch), a Mike Bossy z New York Islanders. Pri všetkej úcte k streleckým kvalitám mužov ako Ovečkin, Stamkos či McDavid...O takomto počine sa už nedá ani len uvažovať. 

Séria aspoň s jedným bodom v zápase - 51

215, 212, 208 či 205 bodov počas celej sezóny v podaní jediného hráča by si zaslúžilo samostatný odstavec. Rovnako zaujímavý je aj iný čin z dielne pána Gretzkeho. V sezóne 1983/84 sa vydal na neuveriteľnú cestu. Behom 51 zápasov nazbieral nadpozemských 153 bodov, a teda v priemere tri body na zápas. V tabuľke produktivity viedol na konci o priepastných 27 bodov. 

Kto sa mu dokázal aspoň trošku priblížiť? Mario Lemieux (46 zápasov), Mats Sundin (30 zápasov) a zo súčasných hráčov Patrick Kane (26) či Sidney Crosby (25). Myslíme, že o výnimočnosti šnúry WG netreba viac rozpisovať. 

MVP osemkrát v jednom slede

Najužitočnejší hráč raz alebo dvakrát po sebe? Nie tak výnimočný jav, ktorý by zdvíhal zo stoličky. Ale aby sa takéto niečo podarilo osemkrát po sebe? Klobúk dole. Gretzky sa mohol z tohto honoru tešiť od roku 1979 až do 1987, kým mu ju neprerušil ďalší velikán - Mario Lemieux. 

Výnimočnosť tohto rekordu dotvára fakt, že najbližším hráčom s počtom po sebe idúcich MVP bol Bobby Orr (3). Dvakrát po sebe sa tešili legendy ako Dominik Hašek, Alexander Ovečkin, Guy Lafleur, Bobby Clarke, Stan Mikita, Bobby Hull, Gordie Howe, Eddie Shore a Howie Morenz. 

10-násobný víťaz kanadského bodovania

Aké ocenenie obdrží hráč, ktorý ovládne kanadské bodovanie NHL? Trofej je nazvaná podľa Arta Rossa, bývalého hokejistu považovaného za jedného z najlepších obrancov svojej éry. Wayne Gretzky ju dokázal ovládnuť v desiatich sezónach. V každom z ročníkov nazbieral Gretzky aspoň 130 bodov a dohromady v týchto sezónach pozbieral v priemere 195,5 bodu. 

Na päty mu šliapali jedine Gordie Howe a Mario Lemieux so šiestimi víťazstvami. Zastúpenie v tomto rebríčku má taktiež aj český hokej a najlepší Európan dejín NHL Jaromír Jágr. Tomu sa podaril tiež úctyhodný kúsok, pretože Art Ross si odniesol z galavečera až päťkrát. Dnes má na niečo podobné šancu napríklad Connor McDavid z Edmontonu Oilers.

Viac o téme: Alexander Ovečkin Sidney Crosby Gordie Howe Edmonton Oilers Los Angeles Kings Wayne Gretzky Connor McDavid Nikita Kučerov Mario Lemieux Phil Esposito Bobby Orr
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA/AP/Christopher Katsarov; VIDEO: YouTube/NHL, SPORTSNET, Twitter/Tom Gazzola
  • Zdroj: Športky - Ondrej Herceg

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy