Žiadaná zmena ME 2020! Poľská legenda s tichým návrhom, privítali by ho asi úplne všetci

Zbigniew BoniekZbigniew Boniek Zdroj: TASR/AP/Czarek Sokolowski

VARŠAVA - Bývalý poľský futbalista Zbigniew Boniek sa domnieva, že európsky šampionát sa nachádza v ohrození napriek presunutiu na budúci rok. Podľa člena výkonného výboru Európskej futbalovej únie (UEFA) a dosluhujúceho prezidenta Poľského futbalového zväzu (PZPN) by sa ME v roku 2021 mohli uskutočniť na území jedného štátu.

UEFA pre šíriaci sa koronavírus minulý utorok počas videokonferencie rozhodla o posunutí ME 2020 o dvanásť mesiacov. Pôvodne sa mal šampionát uskutočniť od 12. júna do 12. júla tohto roka, uvoľnený priestor v kalendári má poslúžiť národným ligovým aj európskym pohárovým súťažiam na dokončenie aktuálneho ročníka 2019/2020, ideálne do 30. júna.

Boniek pripustil, že napriek odkladu sa nad najbližšími majstrovstvami Európy stále vznáša množstvo otáznikov. Turnaj sa má konať v dvanástich hostiteľských mestách naprieč kontinentom. "Preloženie ME je obranná taktika. Myslím si, že na budúci rok budú tiež nejakým spôsobom ohrozené, pretože sa má hrať v mnohých krajinách a dnes nikto nemôže povedať, že počas budúceho roka súčasný problém nebude," povedal 64-ročný Boniek pre televíziu TVN24.

Aktuálnu situáciu vo svete považuje za absolútne výnimočnú. "Šport je vo viacerých krajinách motorom hospodárstva, dáva peniaze a prácu množstvu ľudí, pre veľa spoločností je obrovský obchod. Nemožno na to zabudnúť. Dnes je situácia taká, že turnaj je odložený na budúci rok a všetci dúfame, že sa uskutoční, pretože ak by sa nekonal, spôsobilo by to veľké finančné straty," dodal bronzový medailista z MS 1982 v Španielsku.

Zbigniew Boniek Galéria fotiek (2) Zdroj: pzpn.pl

Ak by ME nebolo možné zorganizovať v 12 európskych štátoch, podľa Bonieka by sa mohlo uvažovať o zápasoch v jedinej krajine. Talianske médiá nedávno informovali, že Turecko v súvislosti s pandémiou koronavírusu navrhlo alternatívu stať sa náhradným organizátorom šampionátu. Turci sú údajne pripravení usporiadať turnaj samostatne, čím by sa mal mohol vyriešiť problém týkajúci sa leteckých presunov tisícok fanúšikov medzi jednotlivými krajinami. Správu však dosiaľ nikto oficiálne nepotvrdil. Už skôr sa ponúkli aj Rusi, ktorí v roku 2018 hostili MS.

"UEFA nemala inú možnosť, ako odložiť podujatie. Myslím si však, že téma uskutočnenia ME v jednej krajine sa znova vráti. Bol by to bezpečnejší variant, ale je to iba môj súkromný názor a nechcem o tom nahlas rozprávať," poznamenal Zbigniew Boniek, ktorý sa koncom januára zúčastnil na pracovnom stretnutí funkcionárov M8 v Bratislave.

Viac o téme: Zbigniew Boniek ME 2020
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: TASR/AP/Czarek Sokolowski
  • Zdroj: SITA

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy