KOMENTÁR Hvala, Hrvati! Vzorní Vatreni v uliciach Trnavy a skutočné slovensko-chorvátske priateľstvo

Chorvátski fanúšikovia v TrnaveChorvátski fanúšikovia v Trnave Zdroj: SITA/Ivan Kopčáni

TRNAVA - BRAVO, VATRENI! Chorvátsko v piatok dominovalo nielen na trávniku vďaka devastačnej výhre 4:0 nad Slovenskom, ale príkladom išli naši slovanskí priatelia aj na tribúnach a počas predzápasovej atmosféry v uliciach Trnavy. Kto kdesi v kúte tŕpol a modlil sa, aby neprišlo k výtržnostiam, mohol zostať načisto pokojný. Vatreni sa prifrčali baviť a užiť si Slovensko, na ruvačky nebolo žiadneho priestoru. Navyše nik o ne nemal záujem.

Šachovnice zdobili trnavské námestie a jarmok počas popoludňajších a podvečerných hodín. Plné puby a bary chorvátskych priaznivcov, ktorí si užívali "Slovenský Rím" a tešili sa na zápas. Náladu nepokazilo ani štrbavé počasie prepchaté oblakmi a tisíckami dažďových kvapiek. Trnava plesala a odpočítavala hodiny do futbalového sviatku proti vicemajstrom sveta a uši prítomných počúvali jadranské chorály či jednu z národných pesničiek "Ljepa li si", v preklade znamenajúcu "Si krásna".

Vatreni "obsadili" niekoľko podnikov, stoly sa prehýbali vďaka hektolitrom piva, ktoré si milí obyvatelia z krásnej krajiny pri Jadranskom mori vychutnávali plnými dúškami. Živjeli! Všade navôkol sa ozýval ľubozvučný jazyk slovanských bratov, smiech, pozitívne ovzdušie lemovalo každý roh, kde sa Chorváti ocitli. Na vlastné oči sme mali možnosť vidieť družné debaty priaznivcov z oboch táborov pri chutnom pohári kvalitného a oroseného čapovaného. Ani situácia pred štadiónom sa nijako rapídne nezmenila. Stále tá istá príjemná pesnička.

Kockasti (šachovnicoví) v jednom Galéria fotiek (4) Zdroj: Športky - Ondrej Herceg

Podnik, z ktorého boli počuť tóny známej piesne "Ljepa li si"

Aj človek bez fungujúcich zmyslových orgánov by vycítil, že medzi obomi národmi panuje vzájomný rešpekt a úcta. Chorváti nemuseli doraziť na štadión v sprievode ozbrojených bezpečnostných zložiek, po nikom nehádzali poháre s pivom či sklené fľaše. Okolo trnavskej City Areny sa mohol voľne premávať akýkoľvek chorvátsky fanúšik bez toho, aby bol vydesený z prípadného primitívneho útoku, aké často vídame v tomto svete. Teda iba z dôvodu, že "fandím tomu, ty tomu, preto sa poďme mlátiť navzájom".

Keď sme cestou k štadiónu pred sebou spozorovali troch prívržencov z čarovnej krajiny 604 ostrovov a malých ostrovčekov, skúsili sme ich osloviť a slušne požiadať o fotografiu. Bez mihnutia oka súhlasili, dokonca sa dá povedať, že prekypovali potešením a my sme tak získali drobný suvenír. Od slovenských priaznivcov bolo smerom k druhej strane počuť tradičné hlášky typu "Dobrodošli, Hrvati" či "Igraj moja Hrvatska". Presne takto má vyzerať žičlivá športová atmosféra.

Uvoľnená nálada pred zápasom Galéria fotiek (4) Zdroj: Športky - Ondrej Herceg

Hodnotný predzápasový suvenír v podobe fotografie s chorvátskymi priateľmi

Vôbec neriešme, čo sa stalo na trávniku, to je maximálne bočný aspekt a do tohto komentára nepatrí. Prejdime o pár metrov ďalej na tribúny. Chorváti sa od úvodného do záverečného hvizdu bavili výkonom svojich miláčikov a povzbudzovali ich korektne, bez nevhodných politických chorálov, nadávok či primitivizmov. Skrátka sa prišli zabávať a celý čas svoje slová potvrdzovali aj činmi.

Pozápasové prostredie pred štadiónom Antona Malatinského sa ani zďaleka nelíšilo od toho, čo sa v Trnave dialo behom predošlých hodín. Spokojní Chorváti prijímali gratulácie od Slovákov, ktorí museli športovo uznať, že triumf šachovnicových chlapcov musí byť zaradený do kategórie načisto zaslúžených. Futbalový sviatok proti vicemajstrom sveta, geniálnej, nenápadnej a skromnej hviezde Lukovi Modričovi teda neukázal iba obrovský rozdiel na trávniku, ale predostrel príklad, že medzi Slovenskom a Chorvátskom vládne priateľstvo. Kiežby takéto konštatovanie mohlo platiť všade.

Pozápasová fotografia s mužmi, Galéria fotiek (4) Zdroj: Športky - Ondrej Herceg

Príjemná pozápasová nálada, vyhral šport a bratstvo dvoch nádherných slovanských krajín!

Slávny taliansky maliar, sochár a vynálezca Leonardo da Vinci raz vyslovil nádhernú vetu, ktorú sa hodí použiť práve po včerajšku: „Chváľ priateľa verejne, ale karhaj ho medzi štyrmi očami.“ A Vatreni sa včera svojím príkladným správaním postarali o to, že ich môžeme verejne pochváliť. No a pokiaľ sa preukážu v rovnakom svetle aj pri najbližšej možnej príležitosti, môžu si byť istí, že uznanie zo slovenskej strany ich neminie. 

Všetko naskrz podčiarkuje debata troch Slovákov pred čerpacou stanicou medzi Trnavou a Nitrou. "Podľa mňa sú Chorváti neuveriteľne milí, príjemní a perfektní ľudia. Si predstav, že oni s nami začali aj povzbudzovať Slovensko."

Hvala, naša braća hrvatska, vidimo se u Rijeky. Prijatelji zauvijek, a nikad drugačije! Ďakujeme, naši chorvátski bratia, stretneme sa v Rijeke. Navždy priatelia a nikdy inak!

Viac o téme: Slovensko Chorvátsko Vatreni
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA/Ivan Kopčáni
  • Zdroj: Športky - Ondrej Herceg

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy