VIDEO Hľadajú talenty a vo veciach majú jasno: Situácia v športe u nás nie je dobrá, no talenty tu sú!

Jozef Korbel a Andrej Augustín v relácii Štúdio ŠportkyJozef Korbel a Andrej Augustín v relácii Štúdio Športky Zdroj: športky

BRATISLAVA - V nedávnom rozhovore v relácii Štúdio Športky moderátor Robert Kmeťo vyspovedal dvojicu úspešných športových manažérov, a to Andreja Augustína, ktorý je zakladateľ spoločnosti AA Sports Management, ale aj Jozefa Korbela, teda bývalého novinára, ktorý sa venoval ako mediálny manažér aj Petrovi Saganovi, Martinovi Kližanovi a teraz sa okrem práce v agentúre s Andrejom Augustínom venuje aj spolupráci s Dankou Bartekovou. Hostia nám v relácii Štúdio Športky ponúkli viacero atraktívnych pohľadov na odchov mladíkov, na športové médiá na Slovensku či na to, prečo našich hráčov posiela agentúra AA Sports Management hlavne do Fínska.

Jozef Korbel sa okrem toho, že je skúseným novinárom, dostal do pozornosti športových fanúšikov na Slovensku aj vďaka tomu, že sa dlho ako mediálny manažér venoval Petrovi Saganovi. "Dostal som ho v apríli 2008 do vienka, bolo to ťažké, boli tam úskalia, ale postupne Peter prešiel do profi tímu. Od začiatku som vravel, že to bude športovec storočia. Tých 8 rokov bolo krásnych a veľmi rád na to spomínam," prezradil Korbel. 

Zakladateľ spoločnosti AA Sports Management Andrej Augustín sa momentálne manažérsky stará o viacerých šikovných hráčov, medzi ktorých spadá aj futbalista Martin Valjent, či hokejista Michal Krištof. Moderátor Športiek Robert Kmeťo sa Augustína pýtal, ako sa k týmto hráčom dopracoval. "Na začiatku je skauting, kde sledujeme pravidelne súťaže a hráčov dlhodobo. Vyberáme vhodné typy hráčov vzhľadom k tomu, načo sú nastavené popredné ligy. Nerobíme rýchloobrátkové veci typu "poďte si zahrať do Kanady na rok za veľa peňazí", segmentujeme sa skôr na vrcholový profesionálny šport. Športový biznis robí z hráčov produkt, my ich vnímame ako ľudí, ale musíme ich na to pripraviť,prezradil Augustín, ktorý sa vo voľnom čase venuje aj svojmu hokejbalovému tímu Jokerit. 

Andrej Augustín sa do spolupráce s Jozefom Korbelom pustil pred deviatimi rokmi, obaja sa vzájomne dopĺňajú, keďže svet médií, marketingu, a teda aj služieb pre hráčov idú dnes ruka v ruke. Hokejisti, ktorých má podchytených, agentúra AA Sport Management posiela často do Fínska, pýtali sme sa prečo. "Fínsko je špičkový hokej, liga je veľmi kvalitná, rýchla a priamočiara. Fínov vnímam ako pracovitých a dobrých ľudí. Sedí nám ich mentalita, ktorá nám otvorila šancu, aby sme na sebe pracovali a rozvíjali sa. Naopak, Švédi na slovenský hokej momentálne pozerajú cez prsty, to je proste tak. Kopa klubov v tomto prostredí spolupracuje priamo so skautmi v NHL, ak si vyberú niektorého hráča, veľmi dobre vedia prečo," prezradil zakladateľ úspešnej športovej firmy. 

Jozef Korbel sa vyjadril aj k otázke ohľadom situácie mladíkov a ich cesty do zahraničných líg. "Sú dve cesty, buď ide 16 - 17-ročný hráč do zahraničia a pôjdu cez menšie kluby a rýchlo sa adaptuje tento hráč a naučí, alebo druhá cesta je vybrať mu miesto v Žiline, Dunajskej Strede, a teda v akadémiách, kde robia s tou mládežou dobre a dať ho tam, aby si prešiel celým procesom. Keď potom má 21 až 23 rokov a nazbiera skúsenosti, potom môže ísť do zahraničia. No na Slovensku sa toto dá robiť len v dvoch, troch kluboch a najlepšie podmienky sú v Žiline."

Slovenská hokejová či futbalová liga sa často dostáva pod paľbu kritiky ohľadom jej kvality a výchovy mladých talentovaných slovenských hráčov. Túto otázku sme preberali aj s Andrejom Augustínom, ktorý ma na vec jasný pohľad. "Situácia v športe hlavne koncepčná nie je dobrá, ale napriek tomu tú talenty sú. Máme slabé juniorské ligy. Všetci majitelia klubov plačú, že majú málo peňazí, no máme tu tiež veľa zahraničných hráčov, ktorí nemajú tú odlišnú pridanú hodnotu oprotí domácim a míňajú na nich nemálo prostriedkov. V tomto to robí dobre Žilina, ktorá zainvestuje do výchovy šikovného hráča, ktorého neskôr výhodne predá, je to pre nich cesta, stratia jedného šikovného hráča, no na ten post už majú pripraveného ďalšieho."

Viac sa dozviete v našom VIDEU nižšie. 

Viac o téme: Danka Barteková Michal Krištof Martin Valjent Jozef Korbel Andrej Augustín Robert Kmeťo Štúdio Športky AA Sports Management
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: športky; VIDEO: športky
  • Zdroj: športky

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy