V Španielsku sa rozhodli pre preventívne opatrenia: Dve najvyššie ligy sa budú hrať bez divákov

Fanúšikovia na štadióne s rúškami na tváriFanúšikovia na štadióne s rúškami na tvári Zdroj: SITA/AP/Bernat Armangue

MADRID - Zápasy dvoch najvyšších futbalových súťaží v Španielsku sa budú hrať v najbližších dvoch kolách pred prázdnymi tribúnami. Dôvodom sú obavy zo šírenia nového koronavírusu. Vedenie dvoch najvyšších súťaží sa tak rozhodlo po tom, čo vláda pristúpila k preventívnym opatreniam na spomalenie šírenia koronavírusu. Informovala agentúra AP.

Španielsko zaznamenalo 31 úmrtí a viac než 1200 nakazených k utorku 12.00 SEČ. Počet smrteľných obetí SARS-CoV-2 sa podľa údajov "Coronavirus COVID-19 Global Cases by Johns Hopkins CSSE" celosvetovo zvýšil nad 4000, v 115 krajinách/regiónoch sveta ho diagnostikovali u vyše 115.000 osôb.

Obmedzenia aj v Portugalsku či Nemecku

V ďalších krajinách Európy tiež platia isté obmedzenia - v niektorých sa v najbližšom období hrať nebude vôbec, v iných pristúpili k uzavretiu štadiónov pred divákov selektívne. Opatrenia sa netýkajú len futbalových líg v jednotlivých štátoch, ale aj v nadnárodných súťažiach nevynímajúc Ligu majstrov a Európsku ligu. Taliansko, ktoré je v Európe najviac zasiahnutou krajinou, až do 3. apríla zrušili všetky športové podujatia bez výnimky.

V Španielsku pracujú aj na záložnom pláne pre prípad, ak by prišlo k úplnému zrušeniu zápasov. "Svoje kroky koordinujeme s Európskou futbalovou úniou UEFA," uvádza sa vo vyjadrení vedenia španielskej La Ligy. Na Pyrenejskom polostrove neprišlo k obmedzeniam iba vo futbale. Zrušené sú aj všetky atletické súťaže. V Španielsku potvrdili už viac ako 1200 prípadov nakazenia a viac ako tri desiatky obetí.

Napríklad v Poľsku ministerstvo športu vyzvalo svojich reprezentantov, aby dôkladne zvážili prípadnú cestu do zahraničia na športové podujatia. V Nemecku nepristúpili k vylúčeniu verejnosti na futbalových zápasoch, no jednotlivé kluby postupne nahlasujú, že ich najbližšie súboje sa budú hrať za zatvorenými dverami. Ide napríklad o zápas medzi Mönchengladbachom s Kolínom nad Rýnom či duel Dortmundu proti Schalke.

Viac o téme: Bayern Mníchov Schalke 04 Borussia Dortmund FC Porto Legia Varšava Bundesliga Benfica Lisabon La Liga Ekstraklasa Primeira Liga
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA/AP/Bernat Armangue
  • Zdroj: TASR, SITA

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy