Nový ročník Bundesligy štartuje šlágrom Bayernu so Schalke: Hráme proti najlepšiemu na svete

Momentka zo zápasu Borussia - BayernMomentka zo zápasu Borussia - Bayern Zdroj: SITA/AP/Federico Gambarini

BERLÍN - Nový ročník nemeckej futbalovej Bundesligy sa v piatok rozbehne s novými pravidlami pre fanúšikov na štadiónoch v tieni pandemických opatrení. Tradične však so suverénnym favoritom na zisk titulu Bayernom Mníchov, ktorý v Allianz Arene privíta Schalke 04 Gelsenkirchen. Medzi nemeckou elitou bude mať zastúpenie aj slovenský futbal v podobe tria legionárov - obrancu Petra Pekaríka z Herthy Berlín, stredopoliara Lászlóa Bénesa z Borussie Mönchengladbach a stredopoliara Ondreja Dudu, ktorý len nedávno prestúpil práve z Herthy do 1. FC Kolín. Asistentom trénera Uweho Neuhausa v Arminii Bielefeld je Peter Németh.

Obhajca má za sebou skvelú sezónu, v ktorej získal prestížne treble, keď triumfoval v lige, Pohári DFB aj Lige majstrov. V sezóne, ktorú stále limitujú vládne opatrenia na potlačenie koronavírusu, bude útočiť na deviaty majstrovský titul za sebou. Od roku 2002 je v Nemecku tradične piatkový otvárací termín rezervovaný pre obhajcu, ktorý odvtedy v úvodnom zápase neprehral ani raz, 14-krát vyhral a 4-krát remizoval.

Úrady povolili na štadióne v Mníchove účasť 7500 fanúšikom, ale aj tak to nebude tá pravá atmosféra. Bayern po triumfe 23. augusta vo finále LM na Parížom St. Germain dostal ešte v 1. kole nemeckého pohára voľno, času na prípravu ale aj tak bolo málo. Neodohral ani prípravné zápasy. Úspešný tréner Hansi Flick má tak reálne očakávania. "Chcem, aby môj tím bol nohami stále na zemi. V mužstve sa totiž môže rozvinúť istý typ arogancie, keď sa často víťazí. Nechcem vidieť, aby sa čosi podobné prihodilo nám. Ale úprimne sa veľmi tohto neobávam, pretože v našom mužstve nie sú takéto tendencie," citovala Flicka agentúra DPA.

Tréner Bayernu Hans-Dieter Flick Galéria fotiek (3) Zdroj: SITA/AP/Franck Fife

Schalke nemá za sebou úspešnú minulú sezónu, vytvorilo negatívny klubový rekord, keď v lige zaknihovalo sériu 16 zápasov bez výhry. To Bayern je nezdolaný v 30 dueloch a ťahá sériu 21 výhier v súťažných zápasoch. "Hráme proti najlepšiemu mužstvu v Európe a zrejme aj na svete. Ale je lepšie hrať proti Bayernu na začiatku sezóny ako uprostred, keď už bude rozbehnutý," vyjadril sa marocký reprezentačný stredopoliar Amit Harit zo Schalke.

Skomplikovať plány na obhajobu sa Bayernu bude snažiť najmä tradičný rival Borussia Dortmund, ktorá na úvod v Signal Iduna Parku v sobotu hostí Mönchengladbach. Tímu trénera Luciena Favreho by k tomu mohli pomôcť mladé letné akvizície, z Birminghamu prišiel stredopoliar Jude Bellingham, resp. na hosťovanie z Realu Madrid Reinier. Bénesovcov tiež čaká náročná sezóna, keď si vybojovali účasť v Lige majstrov.

Hráči BVB po strelenom Galéria fotiek (3) Zdroj: SITA/AP/Jens Meyer

Ďalším klubom, ktorý sa pokúsi hatiť nádeje Bayernu, je RB Lipsko. Semifinalista uplynulej sezóny LM privíta v nedeľu Mainz, priamo na štadióne si duel môže vychutnať 8500 divákov. Lipsko bude musieť nahradiť útočníka Tima Wernera, ktorý odišiel do Chelsea Londýn. "Podpísali sme Hee-chan Hwanga zo Salzburgu, ale samozrejme nemôžeme Tima nahradiť," povedal kouč Julian Nagelsmann.

Po 11 rokoch sa medzi elitu vrátila Arminia Bielefeld, ktorá nastúpi vo Frankfurte. Medzičasom už Bielefeld "stihol" vypadnúť v 1. kole Pohára DFB s účastníkom štvrtej najvyššej súťaže Rot-Weiss Essen. Ďalší nováčik Stuutgart privíta Freiburg. Werder Brémy, ktorý si účasť v prvej lige zachránil v baráži, hostí v 1. kole Herthu. Nový zamestnávateľ Dudu Kolín otvorí ročník domácim duelom s Hoffenheimom.

Viac o téme: Bayern Mníchov Borussia Dortmund Bundesliga
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA/AP/Federico Gambarini
  • Zdroj: TASR

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy