Žiadne prázdne sedadlá? Atletické majstrovstvá sveta v Katare zlým vtipom!

Tribúny v Katare počas atletických MS zívajú prázdnotouTribúny v Katare počas atletických MS zívajú prázdnotou Zdroj: SITA/AP - Nariman El-Mofty

DAUHA - Obavy panujúce po pridelení atletických majstrovstiev sveta do Kataru sa naplnili, súťaže na Chalifovom medzinárodnom štadióne v Dauhe sleduje len pár tisícok divákov. Je to obrovský kontrast v porovnaní s predchádzajúcimi majstrovstvami sveta v Londýne. Športovcom sa komorná atmosféra nepozdáva. A usporiadatelia porušili zvyklosti a oficiálne údaje o návštevnosti nezverejňujú.

Keď Dauha vtedy ešte neúspešne kandidovala na usporiadanie MS 2017, prišla s heslom "Žiadne prázdne sedadlá." To v kontexte súčasnej reality vyzerá ako zlý vtip. Značnú časť 40-tisícového hľadiska usporiadatelia zakryli plachtami a aj ten zvyšok väčšinou zíva prázdnotou. Na dlhé behy chodia skupiny etiópskych a kenských fanúšikov, početná bola skupina z Jamajky.

Napríklad na ženskú stovku, ktorá uzatvárala nedeľný program, ale neostal na tribúnach takmer nikto. "Videla som to, je to hrozne smutné. Je proste otázka, či takéto vrcholné podujatie dávať do týchto krajín. Keby to bolo niekde v európskej krajine, tak by o to bol oveľa väčší záujem. Je to proste veľká súťaž, a keď neprídu diváci , tak je to také smutné," uviedla česká medailová nádej Zuzana Hejnová.

"Je to katastrofa, že na tribúnach nikto nie je," nebral si servítku pred ústa viacbojársky svetový rekordér Kévin Mayer z Francúzska. Usporiadatelia v tlačovej správe uviedli, že prvé dva dni šampionátu bola "solídna" návštevnosť 70 a 67 percent z voľných vstupeniek. "Tretí deň ale čísla klesli pod 50 percent, čo súvisí so začiatkom pracovného týždňa v Katare," uznali. Absolútne čísla ale stále nezverejnili.

Český oštepársky svetový rekordér Jan Železný s podobnou návštevnosťou počítal. "V týchto krajinách to nie je nič neobvyklé. Je to škoda z toho pohľadu, že teraz tie výkony sú excelentné - tyčka, trojskok, diaľka, to sú výnimočné výkony. Keby to bolo inde, kde by bol plný štadión, bralo by sa to tak, že je teraz atletika úplne hore," povedal terajší tréner.

Pripomenul ale, že z komerčného pohľadu je dôležitejšia sledovanosť pri televíznych obrazovkách. "Vždy záleží, ako to vyjde v televízii, či sa ľudia budú pozerať. A to záleží na výkonoch, komentátoroch. Keď som bol vo výbore MOV, hovorilo sa, že veľké štadióny sú zbytočné. Je dôležitá sledovanosť divákov. Tá prináša benefity v podobe peňazí sponzorov," uviedol trojnásobný olympijský víťaz Železný.

Tribúny v Katare počas Galéria fotiek (5) Zdroj: SITA/AP - Nariman El-Mofty

Viac o téme: Jan Železný MS v atletike 2019
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA/AP - Nariman El-Mofty
  • Zdroj: ČTK

Súvisiace články

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy