Svedok v prípade Pistorius: Kľačal na zemi a kričal, aby som ju zachránil

Oscar Pistorius v súdnej sieniOscar Pistorius v súdnej sieni Zdroj: SITA

PRETORIA - Podľa ďalšieho zo svedkov, ktorí vypovedali počas štvrtého dňa súdneho procesu s Oscarom Pistoriom, bol šesťnásobný paralympijský víťaz a juhoafrický atlét krátko po spáchaní svojho činu blízko k samovražde.

Pistoriusov sused Johan Stipp bol jedným z prvých ľudí, ktorí sa ocitli na mieste streľby 14. februára 2013. Stipp našiel Pistoriusa v jeho dome, ako kľačí nad bezduchým telom svojej priateľky Reevy Steenkampovej. Tú mal niekoľko minút predtým usmrtiť štyrmi výstrelmi z 9mm pištole.

"Kľačal na zemi a kričal zastrelil som ju, myslel som, že je to zlodej, preboha, ja som ju zastrelil," opísal prvé momenty po vstupe do Pistoriusovho domu Stipp, ktorý sa ako vyštudovaný lekár okamžite pokúsil Steenkampovú oživiť.

Tri zo štyroch výstrelov však zasiahli telo modelky a ako dodal aj Stipp, smrteľná podľa všetkého bola strelná rana do hlavy. "Keď som sa ju pokúšal oživovať, Oscar celý čas nariekal a prosil ma, aby som ju zachránil. 'Bože, nechaj ju žiť, ona nesmie umrieť opakoval niekoľkokrát," vypovedal svedok pred súdom.

Krátko potom podľa Stippa Pistorius opustil miesto činu a zišiel na prvé poschodie svojho domu. "Nevidel som tam nikde zbraň a preto som si myslel, že ju zobral Oscar s úmyslom ublížiť si. Bol veľmi emociálne rozrušený a skutočne vyzeral tak, že nemá ďaleko od toho, aby zbraň namieril proti sebe," dodal Stipp.

Pistorius na začiatku ostrosledovaného pojednávania priznal, že vlani na sviatok svätého Valentína zastrelil Reevu Steenkampovú. Obvinenia z vraždy však odmieta a tvrdí, že svoju priateľku zastrelil omylom, keďže si myslel, že ide o zlodeja.

  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA
  • Zdroj: TASR

Súvisiace články

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy