Ruskí olympionici sa potápajú ako bájny Titanic: Podvody a Klamstvá... Nadobro ich vylúčte!

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: SITA/AP/Pavel Golovkin

QUÉBEC - Komisia športovcov Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) sa prihovára za celoplošný zákaz štartu ruských športovcov na najbližších dvoch olympijských hrách. Jej zástupcovia tvrdia, že prístup Rusov k očisteniu ich športovcov od dopingu je výsmech nielen tým, ktorí si ctia pravidlá fair-play, ale aj tým, ktorí ich vytvárajú a chránia.

Výkonný výbor WADA už v pondelok vo švajčiarskom Lausanne rozhodne o osude Rusov na olympijských hrách. V hre je schválenie zákazu štartu na OH 2020 v Tokiu aj ZOH 2022 v Pekingu, ale aj možnosť účasti pod neutrálnou vlajkou pre tých ruských športovcov, ktorí preukázateľne neboli ovplyvnení dopingom.

Minulý mesiac Výbor pre kontrolu dodržiavania predpisov WADA zverejnil správu s podrobnosťami o "ohromujúcom podvode" ruských úradníkov, ktorí mali manipulovať vzorky športovcov v moskovskom antidopingovom laboratóriu.

"Rusi dookola porušujú pravidlá hry, a preto nemôžu obviňovať WADA aj ďalšie športové organizácie zo zaujatosti voči nim. Pravidlá musia všetci dodržiavať," píše sa v správe komisie športovcov WADA. "Sme už unavení z rôznych ústupkov a kompromisov voči Rusku, ktoré sa v konečnom dôsledku ukázali ako neefektívne," tvrdia športovci vo svojej správe.

Ruskí olympionici sa potápajú Galéria fotiek (2) Zdroj: TASR/AP/Alexander Zemlianichenko

Vo vyhlásení sa ešte uvádza, že je známych až 145 kompromitujúcich prípadov manipulácie so vzorkami. "Nikdy sa nedozvieme, kto sú tí športovci a či budú aj naďalej podvádzať," dodala komisia športovcov WADA.

Ak by WADA akceptovala odporúčania výboru pre kontrolu dodržiavania vlastných predpisov, v prípade Ruska by sa postupovalo podobným spôsobom, ako tomu bolo na vlaňajších ZOH v juhokórejskom Pjongčangu, na ktorých sa zúčastnilo aj 168 športovcov pod označením "Olympijský športovec z Ruska". Tento systém by platil od budúcoročných OH v Tokiu, na ZOH 2022 v čínskom Pekingu aj na svetových šampionátoch v mnohých športoch.

Viac o téme: Rusko WADA
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA/AP/Pavel Golovkin
  • Zdroj: SITA

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy