Smútok v hokejovom Slovane a futbalovej Petržalke: Zomrel legendárny hlásateľ!

František ŠtamberskýFrantišek Štamberský Zdroj: fcpa.sk

BRATISLAVA - V pondelok 14. októbra odišiel na večnosť legendárny hlásateľ viacerých bratislavských športových klubov František Štamberský. Mal 93 rokov. Informuje o tom HC Slovan Bratislava na svojej oficiálnej prezentácii na facebooku. Štamberský bol niekoľko dekád spätý s hokejovým Slovanom, v ktorom pohotovo a fundovane sprevádzal dianie na starom bratislavskom hokejovom štadióne, kde dlhé roky boli doma hokejisti známeho bratislavského klubu. Počas tohto neuveriteľne dlhého obdobia pre chorobu hlasiviek vynechal iba štyri majstrovské stretnutia.

"To boli časy. V hľadisku 11-tisíc divákov, štadión praskal vo švíkoch a v jeho útrobách dunela pesnička Karola Duchoňa 'Slovan je lepší.' Na to sa nedá zabudnúť. To bola sila," spomínal František Štamberský v rozhovore pre agentúru SITA na jar 2019. Aj vtedy ešte sedel na futbalovom zápase za mikrofónom. "Je zázrak, že som ešte tu. Aj tento rok som už mesiac strávil v nemocnici. Ale ja už na to predsa mám nárok. Aj roky," povedal v marci 2019. Pri mikrofóne pôsobil neuveriteľných 61 rokov.

Od roku 2006 bol hlásateľom petržalských futbalistov. Prežil s nimi veľmi veľa - od vybojovaných titulov majstra Slovenska a účinkovania v Lige majstrov 2005/2006 až po totálne začiatky a unikátne znovuzrodenie v V. lige a raketový postup až do II. ligy.

František Štamberský v minulosti rozhodoval hokejové a volejbalové zápasy vo vtedajších najvyšších československých súťažiach. Pod vysokou sieťou si vyskúšal aj funkcionársky chlebík. V rodnom Prievoze bol predsedom ženského volejbalového klubu. Na futbalové stretnutia Petržalky do Ovsišťa ho vozili priatelia a dcéra z ružinovského domova seniorov, v ktorom býval takmer 20 rokov. Aj vďaka ich prístupu a ústretovosti bol František Štamberský vekom aj služobne pravdepodobne najstarší športový hlásateľ na svete.

Viac o téme: HC Slovan Bratislava FC Petržalka František Štamberský
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: fcpa.sk
  • Zdroj: SITA

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy